Placera språket nära dig

Det bästa sättet att lära sig språk tycks vara att leva livet på språket där språket lever, det vill säga att bo på ett ställe där språket talas, arbeta eller studera där, nätverka aktivt och därmed dagligen omges av språket och använda det för stort och smått. Om det inte är möjligt, behöver du ändå göra vad du kan för att omge dig av språket.

Investera lite tid på att göra det lätt för dig att lyssna, se och nå språket på olika sätt. Ställ in mobilen, radion, teven eller datorn så att du enkelt kan lyssna på musik, ljudböcker, nyheter med mera, även de dagar när du inte orkar ta det där extra steget att leta efter rätt inställning eller app. Lyssna ofta och på allt du kan, det gör inget om du inte förstår allt. Låt det skölja in. Det kommer att nå din hjärnas nyfikenhet att hitta meningsfulla mönster, även om du inte är medveten om det. Och när du medvetet hör något och blir nyfiken, se till att det är lika lätt att kolla upp ordet, uttrycket eller företeelsen.

Försök att göra språket närvarande omkring dig på alla sätt du kommer på. Sätt upp post-it-lappar i ditt hem: "kylskåp" på kylskåpet, "stol" på dina stolar, "Godmorgon!" på badrumsspegeln. Kolla upp om det finns några aktiviteter du kan delta i på målspråket nära dig, till exempel via kulturinstitut eller ambassader.

Språkstudion kan tipsa dig om appar och kanaler för just ditt målspråk.

Försök hitta en språkkompis

Det är ovärderligt att ha en modersmålstalare att prata språket med, och att prata om språket med. Leta efter språkcaféer och språkutbytesprogram på biblioteken och lärosäten. Har du råd, betala en modersmålstalare för konversation och konsultation någon timme i veckan.

Språkstudion erbjuder studenter vid Stockholms universitet både språkutbytesprogram och språkcaféer utan kostnad.

Hitta din röst och dina röstförebilder

Uttalsövningar fungerar extra bra om du faktiskt gillar modellrösten du försöker efterlikna. Försök hitta en röstförebild du tycker om och kan identifiera dig med, till exempel en journalist, politiker eller skådespelare. Köp hem eller ladda ner ljudfiler du kan öva med. Se till att du lätt kan spela in dig själv, och lyssna hur du låter och utvecklas.

Det är också motiverande om du kan göra uttalsövningar på sådant du faktiskt vill säga. På flera språk finns mycket bra program för talsyntes från text. Då kan du själv bestämma vad som ska sägas, och försöka efterlikna den syntesen som spelas upp.

Läs också högt, poesi eller nyheter spelar ingen roll, och sjung på språket. Sjung till musik eller ensam i duschen. Sjung för full hals, sjung utan mening och grammatik, sjung som du tycker språket låter, sjung de ord du kan, sjung de ord du tycker borde finnas, sjung som en gumma och som ett barn. Det viktiga är att du börjar hitta din röst i olika lägen och roller på det nya språket, och att du använder detta kreativt. Vilken identitet du ska ta i det nya språket kan du ju faktiskt välja själv.

På Språkstudion kan du öva uttal på dator, sjunga i språkkörer på vissa språk och få tips på mångspråkiga poesisajter.

Bygg in språket i en vana i taget

Välj ut något du gör varje dag - borstar tänderna, diskar, rakar dig eller liknande – och benämn vad du gör, vad du använder, hur det känns. Det bästa är att göra det högt, men om det känns underligt för dig eller dem du eventuellt bor med, behåll det i tanken. I början måste du antagligen fylla på med andra språk mellan de ord du kan, men om du lär dig något ord eller uttryck kring vanan varje dag kan du snart uttrycka det du vill. Då är du redo att bygga in språket i nästa vana.

Lär dig ord och hela fraser

Det går inte att säga precis vad ett ord är eller hur många ord du måste kunna, men några tiotusental behövs definitivt för ett nyanserat språkbruk. Det finns flera metoder att arbeta fokuserat med ordförrådet, från papper och penna till flexibla appar där du utöver text kan arbeta in bilder, ljud och symboler. Du förstärker din inlärning om du uttalar eller tecknar det du läser, hör eller ser. Lär dig hela fraser och upprepa dem högt för dig själv. Stoppa in nya ord i dina frasmönster. Lär dig standardfraser: "Vad kul!", "Oj, det var tråkigt att höra", "Nä, nu räcker det!", "Tack ändå".

På Språkstudion kan du få tips på appar för att öva vokabulär.

Släpp in språket i dina fritidsintressen

Om du till exempel tycker om att sporta, sporta på målspråket. Ställ in din träningsapp så att den coachar dig på målspråket. Följ träningsprogram som du hittar genom youtube eller nätbutiker. Lär dig några kraftuttryck och peppfraser som du kan använda när det går tungt, och vinnaruttryck när det går bra. För kost- och träningsdagbok på målspråket. Beskriv dina träningsmål, dina resultat, hur det kändes i olika kroppdelar och vad du tänkte på träningen. Ange dina distanser, mått eller vikter med målspråkets normer och förkortningar. Läs om tips för dina träningsformer på målspråket, se eller lyssna på tävlingar, uppvisningar eller event. Kommentera någons träningsblogg. Hitta förebilder som uttrycker sig på målspråket och följ dem på sociala medier. Kort sagt, gör det du brukar göra, men på målspråket. Det tar lite extra tid i början, men det lönar sig. Och det fungerar på det mesta – matlagning, vävning, bilsport, litteratur osv. Språket kan också mycket väl få dig att hitta nya fritidsintressen. Sök dig till sammanhang där språket används och se om det är något för dig!

Följ internationella nyheter

I början, läs eller lyssna på ditt eget språk först, därefter på målspråket. Då hjälper kunskapen om vad nyheten ska handla om, så att du kan gissa dig till stora bitar av sakinnehållet och blir mer motiverad att kolla upp de ord eller uttryck som du inte förstår eller blir extra nyfiken på. Senare, gör tvärtom. Läs eller lyssna på målspråket först, och kolla därefter mot ett språk du kan om du förstått rätt. Flera nyhetssajter sänder och publicerar på flera språk parallellt, och flera har nyheter i både text och tal, så att du kan lyssna samtidigt som du följer med i texten. Ett mer avancerat steg är att reflektera över hur samma nyhetshändelser presenteras i olika kulturer.

På Språkstudion kan du få tips på nyhetssajter för just ditt målspråk.

Variera övningar och roller

Växla mellan att vara betraktare, skribent, publik, aktör, korsordslösare osv. Variation gör att du håller dig motiverad, och att du tränar på olika färdigheter. En dag känner du kanske för att sitta i pyjamas och slötitta på film och hänga med lite halvbra i handlingen. En annan dag känner du kanske för att recitera nobelpristagare med väloljat uttal från balkongen. Båda aktiviteter har sin tid och funktion i din språkutveckling.

Ha tålamod

Ta små steg men ofta. Befäst det du lärt dig på så många sätt du kan. Ibland når du en platå där det känns som att du inte kommer vidare. Det är naturligt när du lär dig nya saker. Slappna av, surfa på det du faktiskt kan. Du kommer snart vidare.

Genvägar till nya språk

Sorry, det finns inga. Men den långa vägen kan vara rätt kul, överraskande och meningsfull. Om du vill kunna fungera och vara någorlunda dig själv på ett nytt språk, behövs mycket arbete. Som tur är så kan du styra mycket av det arbetet själv, så att det passar dig och peppar dig. Och det är du som bestämmer målet. Hur långt vill du nå?